Dalam post sebelum ni saye ade ltk psl RV cupcakes yg saye buat during weekend. Tp mase tu x share resepi.
Ok, resepi ni jugak boleh guna utk buat 1 biji kek medium size ye.
Bahan-bahan ( 40 biji cuppies)
Main Ingredients1)
2 1/2 cups tepung kek (diayak)2)
1 tsp serbuk penaik (diayak)3)
2 tbsp serbuk koko
4)
2 tbsp pewarna merah (atau sehingga jadi pes likat berwarna merah)
5)
1/2 cup butter (unsalted butter lbh baik)
6)
2 1/2 cups gula
7)
2 biji telur
8)
2 tsb esen vanila
9)
1 cup buttermilk (bole rujuk cara nk buat kt bwh)
10)
1 tsb cuka putih
11)
1 tsb sodium bikarbonat/baking soda
Buttermilk1)
1 cup susu kotak/segar full cream
2) 1 tbsp cuka putih
atau 1 tbsp jus lemon (jus lemon ni mahal lar nk bli. perah sdiri dr buah lemon pon bole).
Cream cheese frosting
1)
2 buku cream cheese, dilembutkan (means 500gm ye)
2)
1/2 cup butter dilembutkan
3) 2 sudu kecil esen vanilla
4) 2 ½ cups gula icing (diayak).
Cara-cara
BUTTERMILK:
1) campurkan cuka atau jus lemon bersama susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum
guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt (jgn pakai yg ade perisa2 pulak) bersama 1/4 cup susu pun boleh
jugak.
ADUNAN CUPCAKES:
1) Panaskan oven pada suhu
170 darjah celcius2) Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik.3) Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna
merah sehingga menjadi pes merah yang tidak berketul.4) Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang.
Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah
tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.5) Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata,
kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi
tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang
tinggal.6) Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti
die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan cupkek dan gaul.
7) Masukkan dalam mangkuk cupcakes. Cupcakes ni akan naik ye. So jgn isi penuh sgt. Isi dalam 2/3 mangkuk die akan naik cantik je. 8) Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Cupcakes ni
moist, so kena rajin check ye bile agak2 dh masak. Bile cucuk dengan lidi je dah x melekat, keluarkan dari
oven.8) Sejukkan dlu sebelum letak frosting. Tips nk cantik, jgn potong permukaan cuppies bagi rata supaya sng nak sapu topping kononnye. Nnt jd yg mcm sye buat. Kt frosting comot sbb campur dgn serbuk2 cupcakes tuh. Instead, just pipekan frosting kt atas cuppies. Buat lar btk swirl ke ape. So lbh kemas!
CREAM CHEESE FROSTING: 1) Pukul butter dengan
cream cheese sampai halus.2) Perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen
vanila. Pastikan adunan dah ringan dan halus. Kalau x frosting tu rase plik and xsdp.3) Lps tu pipekan comel2 atas cuppies ye. Nk ckit ke byk ikut cita rasa lar. Pastu tabur lar pape atas creamcheese frosting tu sebagai hiasan. Dah siap.
Selamat Mencuba~ :)
No comments:
Post a Comment