Saturday, July 14, 2012

Kek Batik Tradisional

Pagi2 my hubby dah buat request nk makan kek batik..so tgh hr kuar pegi Jusco, IOI Mall and petang mule m'baking. Mlm hasilnye pon siap!

Kek paling senang nk buat. sesuai utk org2 yg malas, x pandai masak, nk cepat gemok dsb. haha~sume tu ade pd diri aku.. ;P

Okay, the ingredients are (utk 4-5 org mkn/ +/- 2 tupperware medium size kot):-

1) 200gm serbuk milo (bkn air milo)
2) 1/2 tin susu cair
3) 1 buku butter (250gm) kalau pki unsalted butter lbh sdp
4) 1 pek bismut marie.
5) sedikit perisa coklat/esen vanila utk tmbh bau
6) hirisan almond yang dipanggang sekejap je (utk hiasan).


  sila pakai bahan2 yang dijamin HALAL ye puan2..hehe.. :)


hah yang ni bukan sbhgn dr bhn2 tau..ni kucing fai'e..mmg suke menyibuk x kire lar org watpe pon..
perkenalkan..name saye June..saye tgh pregnant..x lame lg baby baby saye kuar lar..

Okay2..caranye2:-

1) Patahkan biskut marie mengikut size yg korang suke. tp jgn lar kcik sgt sbb nnt bile gaul dgn bhn lain hancur pulak. seeloknya kerat 4 je..


2) Panaskan kuali besar (senang nak gaul sume bhn2). Bile dah panas masukkan sume butter td. Gaul sampai cair ye.



3) Bile sume butter dah cair, masukkan sume serbuk milo td. Nak masukkan sikit2 pon boleh jugak. Make sure x b'ketul2 ye. (Fai'e wat pon ade gak ketul sikit2..)



 4) Bile semua bahan dh sebati, masukkan sedikit perisa coklat/esen vanila. Gaul sebati.


5) Then, masukkan biskut td sikit2 dan gaulkan. Jangan masukkan biskut skali sume. Tgk kepekatan & kelikatan coklat tu bile masukkan biskut. Ikut kesusaian dan selera masing2.


6) Make sure coklat tuh jgn ngam2 je utk biskut. Make sure ade lebihan sikit supaya mase penyekkan biskut dalam loyang/bekas ade lebihan coklat yang akan ratakan bhgn2 biskut tu..(erm ok korang faham ke ape aku ckp..?) hah suke hati lar korang nk ltk cane pon. fai'e nye jadi mcm ni-


7) Akhir sekali taburkan hirisan almond yang dipanggang sikit td (supaya rangup) atas kek supaya xde lar HITAM je kek tuh..hehe~


8) Ok blm siap lagi rupenye..masukkan dalam fridge dlm 4 jam supaya kek btul2 keras dan x melekit.


Tapi kalau korang x penyabar mcm fai'e..x cukup 4 jam dh potong, hasilnye mcm ni. Coklat x keras btul lg. Tp hasilnye tetap mantap! (p/s: kek yang dipotong yg xde hirisan almond kt atas sbb my bro x suke almond..)

~okay, selamat mencoba!~


No comments:

Post a Comment